VRIJWILLIG WERKEN BIJ BELVÉDÈRE

De positieve, warme en enthousiaste betrokkenheid van het team én van de vele vrijwilligers vormt de sleutel tot het succes van het Verhalenhuis. Wie wil meedoen en deel uitmaken van deze groep?

MEEHELPEN & KENNISMAKENVr 30 aug.: opening nieuwe expo Kees van Dongen’s Duizend-en-Tweede Nacht

 
Kees van Dongen, tekenaar uit het Rotterdamse Delfshaven, groeide begin vorige eeuw uit tot wereldberoemd schilder, in een adem genoemd met Picasso en Matisse.
 
Zijn Arabische en Oosters geïnspireerde tekeningen en schilderijen uit de periode 1910-1920 passen wonderwel in het huidige tijdsbeeld van het Rotterdamse Delfshaven van nu waar een mix van vele nationaliteiten en culturen met elkaar samen leeft. Verhalenhuis Belvédère presenteert een tentoonstelling met de illustraties en werken van Van Dongen van toen gecombineerd met kunst en verhalen van Rotterdammers van nu, met Arabische roots.
 
Over Van Dongen
Hij werd geboren in Delfshaven waar zijn vader een mouterij had aan de Voorhaven. Na een opleiding tot technisch tekenaar volgde Kees avondlessen aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. In 1897 vertrok hij eerst voor een jaar naar Parijs. Bij terugkomst verbleef hij veel in de Zandstraatbuurt in Rotterdam die hem inspireerde. In 1899 vestigt hij zich voorgoed in Parijs. Hij houdt zich veel bezig met het illustreren van tijdschiften. Bovendien reisde hij veel. Naar Spanje en Marokko, Tunesië en in 1913 ook naar Egypte, waar hij – heel gewaagd voor die tijd – een vrouw in boerka schilderde. De weinig bekende schilderijen die naar aanleiding van deze reizen ontstonden, vormen hoogtepunten in zijn werk. Hij is duidelijk beïnvloed door de verschillende culturen waar hij kennis mee maakte.
In zijn atelier in Parijs organiseert hij later ook feesten in Oosterse sferen met Perzische tapijten en aan de muur Marokkaanse scènes, Arabische figuren, odalisken, palmentuinen en minaretten. In 1918 verschijnt bij de Parijse uitgeverij La Sirène een door Mardrus bewerkte editie van de verhalen van ‘Duizend-en-één-nacht’. Het boek bevat 110 tekeningen en 8 aquarellen van de hand van Van Dongen, in een exclusieve oplage van 310 exemplaren. In 1955 komt bij de uitgeverij Gallimard een complete, driedelige uitgave uit. Dit maal in grotere oplage van 13.750 exemplaren met tachtig kleurenhoutsneden naar aquarellen van Kees van Dongen.
 

 
Save the date! Opening
De expositie wordt feestelijk geopend op vrijdag 30 augustus 2019 met live muziek, kunst, verhalen, eten en drinken. Nadere info over het programma volgt in de zomer.Reacties zijn gesloten .