AANSLUITEN
BIJ VERHALENHUIS BElVÉDÈRE?

Allerlei professionals en sociale en culturele ondernemers die de verhalen van mensen en gemeenschappen in de hedendaagse stad zichtbaar (willen) maken en willen verbinden, kunnen aansluiten bij Belvédère.

Wie zoeken we?


T/m 30 nov.: expo over Griekse Rotterdammers

In de tentoonstelling Rotterdam Metamorfosen maak je kennis met de persoonlijke verhalen van Griekse Rotterdammers.

Het is precies 60 jaar geleden dat in het Museumpark in Rotterdam een Griekse kerk werd gebouwd en ingehuldigd. Deze staat er nog steeds. Elke zondag is er een dienst aan de Westzeedijk in Rotterdam.

In Nederland wonen ruim 14.000 Grieken.  Zo’n 8.500 van de eerste generatie en ruim 5.500 van de tweede generatie. Vóór de Tweede Wereldoorlog bevond zich in Rotterdam een kleine gemeenschap van voormalige Griekse zeelieden die zich bezighielden met aan de scheepvaart gerelateerde activiteiten. Ze verkochten sigaretten en chocolade aan de scheepsbemanningen. In 1966 sloten de Nederlandse en Griekse regering een wervingsverdrag, waarna Nederlandse bedrijven in Griekenland arbeiders konden werven. Met de komst van Griekse gastarbeiders in de jaren zestig begon de Griekse gemeenschap pas echt te groeien. In de loop van de jaren zeventig openden de aanwezige Grieken hun eerste restaurants in de stad.

“Teach me to dance, will you? vraagt Basil (Alan Bates) aan Alexis Zorba  (Anthony Quinn) aan het eind van de film Zorba de Griek (1964). Zij dansen op het strand van Kreta hun zorgen weg. Deze beroemde scène uit de film zou de opmaat vormen tot het wereldwijde succes van de Sirtaki. Ook in Nederland werd Zorba de Griek een hit. In bioscopen waar de film draaide, dansten bezoekers in de pauze en na de voorstelling de Sirtaki en dronken zij Griekse wijn.” (bron vijfeeuwenmigratie.nl) De jaren ’70 werd een hoogtepunt qua populariteit voor de Griekse restaurants in de stad.

Kunst van Elenbaas, Henkes & Ikonomopoulou
Kunstenaars laten zich al jaren inspireren door Griekenland en de Grieken. De Middellandse zee als gebied met een lange geschiedenis, in zekere zin de bakermat van onze huidige beschaving. Dit geldt voor de Rotterdamse kunstenaars Wally Elenbaas (1912-2008) en Dolf Henkes (1903-1989) die beiden langere tijd in Griekenland verbleven. Daarnaast tonen we werk van Maria Ikonomopoulou (1961, Kalamata, Griekenland). Zij woont en werkt sinds 1985 in Rotterdam.

Rotterdamse Metamorfosen toont een weefsel van verhalen, persoonlijke verhalen die in elkaar overlopen. Van Wally Elenbaas en Alfred Kossmann. Over Henkes en Vassili. Over Bachas & Zannis. Van Kalamata en Aegina. Een schets in foto’s, olieverf, grafiek, textiel, brieven en verhalen over de innige verbinding van Grieken met Rotterdam.

Periode: van 10 september t/m 10 november 2017.

Entree gratis. Openingstijden: van vrijdag t/m zondag van 11 tot 18 uur én wanneer de deur open staat.

Speciale uitnodiging voor de opening
Op zondag 10 september is er om 15 uur een feestelijke opening met live Griekse muziek, hapjes en drankjes. U bent van harte uitgenodigd deze opening mee te beleven. Reserveren niet nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Dolf Henkes, Baai in Griekenland, 1973, collectie RCE

 

 

 

Wally Elenbaas in Kalava, Griekenland, 1977 © foto Esther Hartog

 

Met dank aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Nederlands Instituut voor kunstgeschiedenis (RKD), stichting Derkzen van Angeren en Mondriaanfonds.Reacties zijn gesloten .