AANSLUITEN
BIJ VERHALENHUIS BElVÉDÈRE?

Allerlei professionals en sociale en culturele ondernemers die de verhalen van mensen en gemeenschappen in de hedendaagse stad zichtbaar (willen) maken en willen verbinden, kunnen aansluiten bij Belvédère.

Wie zoeken we?


Zo 14 okt.: opening nieuwe expo La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd

 
 
Verhalenhuis Belvédère presenteert van 14 oktober t/m 14 december de nieuwe tentoonstelling:
 
LA GUERRA, KUNSTENAAR IN OORLOGSTIJD
 
Bombardementen, bezetting en oorlog hebben de meest ingrijpende gevolgen voor bewoners van een land, een stad. Voor kunstenaars gaat het leven, ondanks de oorlog, ondanks de vele dilemma’s, ook gewoon door. Sommige vluchten, anderen gaan in verzet, weer anderen sluiten zich op in het atelier. De een zoekt samenwerking met de vijand, terwijl de ander de pijn van de oorlog via kunst probeert te verwerken. Hoe dichtbij komt het? Wat weet je? Welke keuzes kun je je permitteren? Iedereen is bezig om zich te verhouden tot een nieuwe situatie. Uiteindelijk gaat het over ons allemaal. Wat doe je als kunstenaar? En is dat anders toen dan nu?
 
VERHALEN BIJ BOIJMANS
In samenwerking met Museum Boijmans verzamelt Verhalenhuis Belvédère verhalen van kunstenaars die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt, maar ook van (familie van) museummedewerkers en bezoekers. De verzamelde (audio)verhalen krijgen een plaats bij Museum Boijmans op de website en/of in de tentoonstelling “Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad, die van 13 oktober t/m 27 januari 2019 in Boijmans te zien is. Verhalenhuis Belvédère zoomt tegelijkertijd in met een eigen expositie in het Verhalenhuis: La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd.
 
 
 
De Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903 – 1989) maakte de bombardementen op Rotterdam van heel dichtbij mee. Zijn werk veranderde hierdoor voorgoed. Aan een goede vriend schreef hij destijds: “Soms voel ik nog de bombardementen of het opblazen van de haven, daar zaten we middenin. Het gevoel daarvan is alleen nog maar te schilderen. En toch, altijd moet ik opnieuw beginnen. Het is bodemloos, maar groot.”
Henkes produceerde veel, veel werk. Direct na de bevrijding reisde hij op uitnodiging van die vriend naar de Antillen en naar Mexico en New York. Daar beleefde hij zijn internationale doorbraak met de tentoonstelling La Guerra in Mexico in Palacio de Bellas Artes. Tekeningen en op papier geschilderde afbeeldingen van de verwoesting van de Rotterdamse haven en stad vormde de kern van de expositie. Ruim 70 jaar later brengen we opnieuw La Guerra voor het voetlicht als kern voor een expositie nu.
 
In samenwerking met de RCE Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed presenteren we in Verhalenhuis Belvédère van 14 oktober t/m 14 december 2018: La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd. Te zien zijn de oorlogswerken van Dolf Henkes van toen, gecombineerd met het werk van enkele Rotterdamse kunstenaars van nu, die uit een oorlogsgebied vluchtten waaronder Mosab Anzo (Syrie) en Juan Heinsohn Huala (Chili). Let op: nadrukkelijk worden andere Rotterdamse kunstenaars die hun verhaal hieromtrent willen vertellen, uitgenodigd alsnog deel te nemen. Kom langs, bel 010 7200997 of neem contact op via een mail naar:linda@verhalenhuisbelvedere.nl
 
 
Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam-Katendrecht
Entree gratis.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11 en 18 uur én doordeweeks wanneer de deur openstaat, wandel gerust binnen.
 
LET OP: OPENINGSPROGRAMMA EXPOSITIE MET FILM, MUZIEK, POËZIE  
Wanneer: ZONDAG 14 OKTOBER 16 – 19 UUR, inloop vanaf 15.30 uur.  
Entree: gratis. Na afloop vanaf 19 uur mogelijkheid tot maaltijd uit de Volkskeuken 7,50 euro p.p.
 
Reserveren maaltijd aanbevolen via deze link:
ticket maaltijd
 Bij vragen of hulp nodig bel 010 720 0997 of mail naar: welkom@verhalenhuisbelvedere.nl
 
 
Research, teksten en samenstelling Henkes: Jan de Heer
Met dank aan RCE Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed, Museum Boijmans van Beuningen, RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Stadsarchief Rotterdam, Mondriaanfonds.

 

Toelichting foto’s:

(1) tekening Dolf Henkes 1944, zonder titel, collectie RCE

(2) schilderij Dolf Henkes 1944, Bombardement in de haven, collectie Museum Boijmans

(3 en 4) Verhalenkeet bij BoijmansReacties zijn gesloten .