Do 1 juli: Free Heri Heri for All in Rotterdam

 

 

Op donderdag 1 juli zullen over het hele land ruim 15.000 mensen uitgenodigd worden een heri heri maaltijd te eten om symbolisch de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenken en te vieren.

Music Matters en Verhalenhuis Belvédère verzorgen samen met SSA Surinaamse Studentenvereniging Rotterdam in Rotterdam een Free heri heri for all programmering en koken 200 heri heri maaltijden. Binnenkort volgt hier meer info over deelname.

 

 

Over het gerecht
Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. De heri heri betekent helen. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

 

 

Over free heri heri for all
‘Free heri heri for all’ is een initiatief van KIP Republic. In 2020 bedacht zij geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement dat midden in de pandemie het juist de tijd was om de samenleving te verenigen en actief met elkaar in contact brengen. In Amsterdam werden toen daarom 4000 heri heri maaltijden gekookt en uitgedeeld. Het was een succes dat vooral de behoefte aan saamhorigheid in de stad zichtbaar maakte en dat open en verbindende gesprekken opleverde. Dit jaar wil de organisatie het verspreiden naar meer steden en zoekt daartoe samenwerkingspartners.Reacties zijn gesloten .