Zo 2 mei: Volkskeuken Gesprek #1: Tenny Tenzer & Anita Abaisa met duo-maaltijd

 

In Verhalenhuis Belvédère is sinds 2010  ‘de Volkskeuken’ de plek waar Rotterdammers hun eten én hun persoonlijk (migratie)verhalen delen met publiek. Aan de lange (keuken)tafels van Belvédère ontmoet je altijd de ander. Sinds de lockdown zijn de Volkskeuken livestreams ontstaan, die vanuit de kookstudio op Katendrecht via Facebook veel kijkers bereiken.

 

Op 2 mei presenteren we een nieuwe variant: het Volkskeuken Gesprek. Niet één maar twee hoofdrolspelers in de Volkskeuken waar zij gedurende de avond ieder hun persoonlijk verhaal vertellen én onder leiding van presentator Marciano Daans doorpraten over  (opgedrongen) identeiten, vooroordelen, minderheidservaringen, nieuwe en oude verhoudingen onder Rotterdammers en over kwesties rond ras en racisme in de stad van nu. Publiek wordt van harte uitgenodigd vanuit huis mee te eten en te praten; een duo-maaltijd wordt vooraf thuisbezorgd (in Rotterdam e.o.) en de livestream gebeurt via Zoom.

 

Op zondag 2 mei 2020 zijn te gast: Tenny Tenzer en Anita Abaisa.

 

 

Tenny Tenzer (1981), journalist en documentairemaker, kind van een Indonesische moeder en Indische vader, met een Duitse opa en Javaanse oma, zelf opgegroeid in Rotterdam-Ommoord. Na de dood van zijn vader ging hij op zoek naar de culturele erfenis van Nederlands Indië; naar de verhalen die nog niet zijn verteld en maakte een documentaireserie gemaakt voor tv-zender Open Rotterdam: I.N.D.O.

 

Anita Abaisa (1981), psychologe en community leader, zet zich in om de positie van zwarte vrouwen in Nederland te verbeteren onder andere door middel van het platform Black Ladies Talk (BLT). Anita is geboren in het Marowijne-district in Suriname, voor het grootste deel bewoond door Marrons. Als vijfjarig meisje vluchtte zij samen met haar zeven broertjes en zusjes en haar moeder, voor de Burgeroorlog in Suriname, naar Nederland.

 

Duo-proeverij uit de Volkskeukenstudio
Deelnemers kunnen bij dit gesprek thuis proeven van favoriete recepten van beide hoofdgasten, namens Tenny Tenzer een Soto Ajam, een Indonesische maaltijdsoep bereid door gastkok Yin Kohar en namens Anita Abaisa serveren we een Cassavesoep, Surinaamse maaltijdsoep door gastkok Donovan Liauw.

 

Wanneer: zondag 2 mei
Tijd: 17 – 19 uur via Zoom (inclusief livestream)
Deelname:
gratis zonder een maaltijd óf 15 euro inclusief een duo-maaltijd;
De maaltijd wordt thuisbezorgd op zaterdag 1 of zondag 2 mei en hoeft thuis dan alleen nog verwarmd te worden. Let op: geef (nog vóór betaling) direct bij bestelling uw adres en contactgegevens aan. Dan bevestigen wij met de zoom-link en/of de levertijd.

 

Reserveren:
Reserveren is noodzakelijk vóór 29 april en kan via deze link.
Maak duidelijk een keuze van programma mét of zonder maaltijd (en evt. vegetarische versie). Direct bij de start van uw bestelling kunt u uw contactgegevens achterlaten (vul mail, telefoon & adres in). U ontvangt dan van ons een bevestiging.

 

Globaal programma:

17.00 uur inloop, welkom & toelichting programma

17.05 uur column door Herman Meijer

17.10 uur ontmoeting met de gastkok, kijkje in de keuken #1

17.15 uur verhaal #1: Anita Abaisa

17.35 uur ontmoeting met gastkok, kijkje in de keuken #2

17.40 uur verhaal #2: Tenny Tenzer

18.00 uur Verdieping – gesprek onder leiding van Marciano Daans

18.30 uur vragen deelnemers

18.45 uur einde, afronding

 

Over de Volkskeuken Gesprekken
Samen met RADAR, het Rotterdamse antidiscriminatiebureau presenteert Verhalenhuis Belvédère vanaf 19 april een nieuwe programmareeks ‘de Volkskeuken Gesprekken’ met telkens twee Rotterdammers in de hoofdrol. Gedurende een diner worden aan de keukentafel persoonlijke (migratie)verhalen, discriminatie- en inclusie ervaringen gedeeld. De presentatie is in handen van Marciano Daans. De gesprekken worden telkens voorafgegaan door een column van auteur Herman Meijer en na afloop wordt de reeks afgesloten met een publicatie en een live bijeenkomst (indien mogelijk, vanwege covid).

 

Marciano Daans is moderator, bestuurskundige & presentator, o.a. betrokken bij de oprichting van Radio Brasa. Herman Meijer was vanaf de start in 2012 tot 2021 voorzitter van het bestuur van stichting Verhalenhuis Belvédère. Hij is politicus en was eerder wethouder in Rotterdam van 1990 tot 2002, in zijn portefeuille zat onder meer Stads- en Sociale Vernieuwing. Regelmatig publiceert hij artikelen op zijn website www.levedegrotestad.nl. Met een programmareeks en een publicatie markeren we onze verbinding en zijn betekenis voor Verhalenhuis Belvédère.Reacties zijn gesloten .